Arnhem, 11 april 2022: “De methodiek van de hermeneutische cirkel”

Arnhem, 11 april 2022, “Bosch & Suykerbuyk Trainingscentrum”, “De methodiek van de hermeneutische cirkel”, door Erik Bosch.

 

De twee bekendste methodieken die Erik Bosch ontwikkelde, worden veel in Europese organisaties gebruikt, met name in Duitsland. “De petten van de Bono”, een teambuildingsmechanisme dat de arbeidsvreugde verhoogt (“de medewerker centraal”, zie de studiedag 5 april 2022) en de methodiek van de hermeneutische cirkel, die de client beter in kaart brengt (“de client meer centraal”) en ons uitnodigt scherp na te denken over de gewenste begeleidingsstijl. Daar gaan we vandaag op in!

 

Kennismaking met de methodiek van de hermeneutische cirkel
Kennen jullie de client, die aan jullie ondersteuning toevertrouwd is, professioneel gezien goed (genoeg)? Zijn jullie interpreteerkunstenaars? Hermeneutiek betekent letterlijk: interpreteerkunst.
In een inleiding gaat Erik Bosch in op de verstandelijke ontwikkeling, de lichamelijke ontwikkeling, de geschiedenis van de cliënt, de emotionele ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en mogelijke bijkomende psychische en/of psychiatrische uitdagingen.
We doen deze dag enkele zeer praktische oefeningen met de methodiek van de hermeneutische cirkel.
We reflecteren uitvoerig op de juiste begeleidingsstijl, specifiek gericht op mensen met een “geringe emotionele ontwikkeling”, zonder kinderlijk te doen! Alles valt of staat met de attitude, alles is relatie.
We reflecteren op discrepanties in de persoonlijkheid.
We kijken wat we met deze boeiende methode in ons werk kunnen.

 

Enkele zaken die aan de orde komen

  • Acceptatie = je actief verplaatsen in de belevingswereld van die mens
  • Peter vertoont zo’n opmerkelijk gedrag. Wat is de betekenis ervan?
  • Hoe kun je werken met de methodiek van de hermeneutische cirkel?
  • Hoe schat je je cliënt op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling in? 
  • Zitten jullie op dezelfde golflengte t.a.v. deze cliënt? Geven jullie die gestalte met attitude/grondhouding?
  • Het belang van de gewenste begeleidingsstijl, zeker ook gelet op het spanningsveld zelfbeschikking en grenzen. Het spanningsveld buitenkant – binnenkant. Hoe kun je op een volwassen manier met een cliënt omgaan zonder deze te overvragen, dus goed rekening houdend met zijn geringere sociaal-emotionele ontwikkeling/draagkracht? “Hoe houd je het lijntje vast?” Deze begeleidingsstijl is een methodiek die zeer goed te implementeren is in de dagelijkse praktijk.

 

Plaats
“Bosch & Suykerbuyk Trainingscentrum”, Oude Kraan 72, 6811 LL  Arnhem (we sturen een routebeschrijving toe). Zeer dicht bij het Centraal Station Arnhem.

 

Kosten
195 Euro (excl. BTW) voor deze studiedag. Daarbij zijn inbegrepen: een zeer interessante studiedag, persoonlijke aandacht (zo men wil), een lunch, koffie, thee en een map met artikelen en werkmateriaal en ook een set kaarten van de Bono.

 

Aanmelding
Stuur een e-mail met naam/namen naar secretariaat@bosch-suykerbuyk.nl en je krijgt spoedig een reactie. Inschrijving op basis van datum van aanmelding. Je betaling is je bewijs van inschrijving.

Ik zie er naar uit je te mogen ontmoeten en verheug me op een leerzame studiedag, met ruimte voor humor en ernst.
Erik Bosch en Ellen Suykerbuyk.

 

Erik Bosch (orthopedagoog) en Ellen Suykerbuyk (seksuologe) werken als schrijver, trainer, adviseur in de zorgsector in Europa. Erik schreef 17 boeken over grondhouding, bejegening, professioneel communiceren, voorlichting, seksueel misbruik, dood en sterven, morele dilemma’s. Tien van zijn boeken zijn in het Duits vertaald, een in Zuid-Korea. Samen met Ellen schreef Erik boeken over seksualiteit en seksueel misbruik. Erik en Ellen organiseren congressen en werken in organisaties met (zeer) grote groepen. Vanaf 1 maart 2022 werken we ook met kleinere groepen in onze nieuwe locatie in Arnhem.
Ellen en Erik waren tot 2015 directeur van een dagverblijf en begeleid wonen voor mensen met interessant gedrag. Sinds 2015 is Erik ook kinderboekenschrijver. Tot nu toe verschenen: “Sofietje en het geheim van de kikker” en “Sofietje en de suikerbuikjes”. Motto van deze boeken: “Het is normaal verschillend te zijn!” 
Motto van Erik en Ellen: “Alles is relatie”.
Momenteel schrijven Ellen en Erik ook aan een boek over verstandelijke beperking, autistisch denken en seksualiteit. Dit boek verschijnt in 2022, op grond van vele verzoeken, in Duitsland.