Het is normaal verschillend te zijn!
Train de trainer-coaching: “Seksualiteit, intimiteit, relatievorming en seksuele voorlichting in het leven van mensen met een verstandelijke beperking”
Trainers
Ellen Suykerbuyk en Erik Bosch van “Bosch & Suykerbuyk Trainingscentrum”: “Alles is relatie”.
We houden de groep klein. Dat garandeert persoonlijke aandacht en is veiliger.
Locatie: ons nieuwe trainingscentrum, vlak bij Centraal Station in Arnhem
“Bosch & Suykerbuyk Trainingscentrum”, Oude Kraan 72, 6811 LL Arnhem.
Wanneer?
31 oktober en 1 november 2022, 21 en 22 november 2022, 5 en 6 december 2022 en 9 en 10 januari 2023.
Voor wie?
Voor trainers op het gebied van seksualiteit, intimiteit, relatievorming. Voor diegenen die graag trainer willen worden. Voor taakhouders. Voor aandachtfunctionarissen. Voor katalysatoren. Voor mensen die graag kennis en didactiek willen doorgeven (“zichzelf willen doorgeven”) aan collega’s en cliënten en bovenal voor mensen die zich interesseren voor het thema “seksualiteit, intimiteit en relatievorming” en van mening zijn dat iedere mens recht heeft op een plezierige seksualiteitsbeleving.
Feedback uit Europa: zeer concreet, herkenbaar. Veel implementatiekansen. Een geweldige training voor (aankomende) trainers.
Seksualiteit, intimiteit, relatievorming: dat kan iets heel leuks zijn.
Dat leuke, verrijkende gunnen wij iedereen. Ook mensen met een verstandelijke beperking, uiteraard. Logisch toch? Of ziet het er dan anders uit?
De kracht van deze training.
Deze training biedt zeer veel implementatiekansen binnen twee doelgroepen. Er is sprake van vergroting van regie in het leven van mensen met een verstandelijke beperking en ook binnen het leven van medewerkers binnen een organisatie. Dat verhoogt de arbeidsvreugde en levert een bijdrage aan een zinvol leven.
De training speelt zich af op twee niveaus: kennisoverdracht en didaktiek.
De training richt zich op collega’s die al trainer zijn en op collega’s die trainer willen worden (trainer: een bijzonder mooi beroep!).
De trainers.
De training wordt verzorgd door Ellen Suykerbuyk (seksuologe) en Erik Bosch (orthopedagoog), beide meer dan 40 jaar werkzaam binnen de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking in Europa. Zij zijn trainers en schrijvers op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatievorming en hebben veel ervaring in het geven van seksuele voorlichting.
Ellen en Erik hebben gemerkt dat gemotiveerde, enthousiaste medewerkers ongelooflijk veel door kunnen geven aan anderen in de organisatie. Katalysatoren zijn van belang en moeten/mogen hun krachten bundelen en plezier houden in hun werk.
Deze train de trainer training hebben Ellen en Erik de afgelopen jaren regelmatig verzorgd in Europa, met name Duitsland. We verzorgen deze training nu ook weer in Nederland, een paar maal per jaar.
Seksuele nood, handelingsverlegenheid: een ideale combinatie om niets te doen?
Veel mensen met een verstandelijke beperking ervaren seksuele nood, vele hulpverleners handelingsverlegenheid. Het blijkt dat dit vaak een ideale situatie is om niets te doen. Deze training biedt handvatten om op een leuke manier methodisch aan de slag te gaan met het thema seksualiteit, intimiteit en relatievorming. Geleverde feedback in Europa geeft aan dat bruikbare handvatten worden aangereikt om op een zo normaal mogelijke manier met seksualiteit van de doelgroep om te gaan.
Ook zijn er veel organisaties die hun visie en beleid op seksualiteit (en de preventie van seksueel misbruik) van mensen met een verstandelijke beperking wat meer willen implementeren. Daartoe biedt deze training goede kansen, zo leert de ervaring.
Ellen en Erik verzorgen al een aantal decennia praktische trainingen op maat aan allerlei instellingen binnen de zorgsector die met vragen over het thema seksualiteit te maken krijgen. Veelvuldig gaat het daarbij om het direct trainen van groepen medewerkers in een organisatie. In toenemende mate echter worden er ook trainingen gegeven aan taakhouders (lijnfunctionarissen/stafmedewerkers), begeleiders en anderen, opdat dezen zelf met een groep cliënten/een groep medewerkers aan de slag kunnen gaan. Een “train de trainermodel”. Groot voordeel van deze methode – zo geeft de praktijkervaring aan - is dat hulpverleners meer regie krijgen, opdat de cliënten/de collega’s meer regie krijgen en behouden over hun eigen bestaan/in hun eigen werk.
Doelstelling.
In deze achtdaagse training (vier blokken van twee dagen) leren deelnemers (hulp)vragen op het gebied van seksualiteit en relatievorming van cliënten adequaat te duiden. Dankzij deze adequate hulpvraaginschatting kunnen deze deelnemers/trainers - doordat zij zelf meer regie krijgen - twee groepen mensen in hun werk meer regie geven:
Adequate seksuologische hulpvraaginschatting leidt tot de mogelijkheid goede seksuele voorlichting te geven (binnen de gehele organisatie). Bovendien kan met behulp van deze hulpvraaginschatting een bijdrage geleverd worden aan weerbaarheid van de doelgroep.
Ook leren de deelnemers het onderwerp “seksualiteit en relatievorming” op een didactisch verantwoorde wijze bespreekbaar te maken binnen hun organisatie, bezitten zij een aantal handvatten om het gebodene en ervarene binnen de training zelf te gaan trainen.
Ruimte voor onderwijskundige aspecten.
Zojuist was er sprake van “een didactisch verantwoorde wijze”. We beklemtonen graag dat binnen dit train de trainer model bijzonder veel aandacht is voor onderwijskundige aspecten! Bijvoorbeeld:
“Hoe maak je seksualiteit bespreekbaar bij andere mensen?”
“Hoe breng je iets helder onder de aandacht en hoe houd je de aandacht gevangen?”
“Van welke oefeningen kun je – vanuit verschillende vraagstellingen – gebruik maken?”
“Wat is een goede trainer?”
“Wat zijn jouw persoonlijke kwaliteiten? Ben je je daar bewust van? En hoe zet jij deze vaardigheden in? Welke vaardigheden kun jij nog meer ontwikkelen?”
“Hoe creëer je veiligheid in een groep? Hoe bij een client?”
We oefenen vaardigheden en gewenste attitude met elkaar binnen de deelnemersgroep, leren van en aan elkaar. Er mag veel “misgaan”; daar leren we juist van! (We denken niet in goed en fout).
Werken op twee niveaus
Vandaar dat er binnen deze training “op twee niveaus” gewerkt wordt:
Dat onderscheidt deze training van een basale, goede training voor directe uitvoerders in het primaire proces.
Inhoud
Resultaat
De deelnemers weten het onderwerp seksualiteit en relatievorming (in het leven van mensen met een verstandelijke handicap) op een adequate wijze ter sprake te brengen in de teams binnen de organisatie. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het creëren en behouden van een open cultuur, waarbinnen vrijelijk(er) gesproken kan worden over seksualiteit en relatievorming.
Als taakhouder/specialist kunnen zij aangesproken worden op dit belangrijke gebied.
Zij kunnen een training geven aan medewerkers uit de organisatie.
Zij kunnen goede seksuele voorlichting geven aan cliënten, aan een client. En kunnen goed uitleggen aan collega’s hoe je seksuele voorlichting geeft. Zij zijn katalysatoren.
Zij weten wat seksueel misbruik in het leven van mensen met een verstandelijke beperking inhoudt. Zij hebben kennis van posttraumatische stress na seksueel misbruik, van de daaruit voortvloeiende overlevingsmechanismen en van de signalen die daarnaar verwijzen en weten deze kennis over te brengen aan collega’s binnen de organisatie.
Zij werken met plezier aan deze thematiek en dragen dit over aan anderen in de organisatie. Zij zijn een aanspreekpunt op het gebied van seksualiteit, intimiteit, relatievorming en seksuele voorlichting.
Meer regie bij de deelnemers leidt tot meer regie bij collegae en cliënten. En dat laatste: dat is natuurlijk de hoofddoelstelling. Om hen gaat het.
Didactische werkwijze.
Duur van deze training.
Deze train de trainer training kent een minimale omvang van 8 dagen (vier blokken van twee dagen). Ervaring in Europa leert dat het soms verstandig is na een half jaar of een jaar een follow-up van twee dagen te organiseren. Doelstelling: persoonlijke routes bespreken, vasthouden van een en ander, implementatie, nieuwe ontwikkelingen bespreken, opmerkelijke casuïstiek doornemen met elkaar, aanscherpen visie/beleid, stil blijven staan bij geformuleerde individuele en collectieve aandachtspunten, elkaar als team gebruiken: de deelnemersgroep zou een team kunnen worden (zorg dat je nooit alleen bent).
Werken in een kleine groep.
De groep blijft vrij klein. Op deze manier kunnen Ellen en Erik vrij specifiek en zorgvuldig met elkaar ingaan op jouw persoonlijke werksituatie, kunnen wij je de aandacht geven die je wenst, zo gewenst natuurlijk. Ook kunnen we goed stilstaan bij ieders persoonlijke kwaliteiten als trainer. Mochten zich meer geïnteresseerden melden, dan maken we (zo gewenst) een wachtlijst en plannen we een nieuwe “Train de trainer”.
Locatie.
De training vindt plaats in “Bosch & Suykerbuyk Trainingscentrum”, Oude Kraan 72, 6811 LL Arnhem.
Kosten
De kosten voor deze training bedragen 2.195 Euro per persoon (exclusief BTW). Daarin zijn begrepen: een levendige training onder leiding van enthousiaste, ervaren leerkrachten, koffie, thee, water, frisdrank, versnaperingen en een lunch tussen de middag. Het boek “Seks met beleid” is ook bij de prijs inbegrepen (winkelprijs 34,95 Euro). Er is, zo men wenst, veel persoonlijke aandacht.
In company training
Deze train de trainer-coaching kan op verzoek ook aan een groep geïnteresseerden door Ellen en Erik in uw eigen organisatie worden verzorgd. Voor een uitwisseling hierover (vormgeving, kosten, gewenst profiel van de geïnteresseerden: niet onbelangrijk!) kunt u contact opnemen met Erik Bosch:
e-bosch@cistron.nl, 06 20428185. Ik verheug mij op een persoonlijk contact met u.
Publicaties van Ellen en Erik over seksualiteit en seksueel misbruik in Nederlandstalig gebied.
“Seksualiteit en relatievorming van mensen met een verstandelijke handicap”, Erik Bosch.
“Seksuele voorlichting aan mensen met een verstandelijke handicap: de kunst van het verstaan”, Ellen Suykerbuyk en Erik Bosch.
“Begeleiding van seksueel misbruikte mensen met een verstandelijke beperking”, Ellen Suykerbuyk en Erik Bosch.
“Heeft een vrouw ook een piemel?”, Erik Bosch.
“Seks met beleid”, Ellen Suykerbuyk en Erik Bosch.
“Van Top tot Teen”, de handleiding, ook als eigenstandig boekje te lezen in PDF (gratis verkrijgbaar bij Erik, e-bosch@cistron.nl Ik stuur het je graag toe), Ellen Suykerbuyk en Erik Bosch.
Momenteel werken Ellen en Erik aan een boek over seksualiteit, verstandelijke beperking en autisme.
Concreet voorlichtingsmateriaal: “Van top tot teen”.
Ellen en Erik brachten ook zeer concreet voorlichtingsmateriaal (hoe concreter, hoe beter) voor mensen met een verstandelijke beperking op de markt: “Van Top tot Teen”. De reacties in Europa zijn zeer positief.
In deze map zijn 11 onderwerpen uitgewerkt:
- lichamelijke ontwikkeling van baby tot volwassene
- seksuele ontwikkeling van kinderen
- seksuele ontwikkeling van volwassenen
- samen vrijen
- homoseksualiteit
- hygiëne
- intimiteit
- bejegening
- porno
- en kinderwens (informatie over “Van top tot teen” op www.bosch-suykerbuyk.nl bij Webshop).
Wat ons drijft?
“Alles is relatie”. Geen relatie is ook een relatie. Het is normaal verschillend te zijn.
We houden van ons werk. We houden van ons leven. Liefde is een heel breed begrip. Binnen onze “trainingen” is er veel ruimte voor ernst en humor. Er is veel ruimte voor emoties. Emoties zijn belangrijk. Alles is relatie. Wij zijn op zoek naar de mogelijkheden van de ander.
Over de trainers Ellen Suykerbuyk en Erik Bosch.
Erik Bosch (orthopedagoog) en Ellen Suykerbuyk (seksuologe) werken als schrijver, trainer, adviseur en conflictbemiddelaar (Erik) in de zorgsector in Europa. Erik schreef 17 boeken over grondhouding, bejegening, professioneel communiceren, voorlichting, seksueel misbruik, dood en sterven, morele dilemma’s. Tien van zijn boeken zijn in het Duits vertaald, een in Zuid-Korea. Samen met Ellen schreef Erik boeken over seksualiteit en seksueel misbruik. Erik en Ellen organiseren congressen en werken in organisaties met (zeer) grote groepen.
Ellen en Erik waren tot 2015 directeur van een dagverblijf en begeleid wonen voor mensen met interessant gedrag. Sinds 2015 is Erik ook kinderboekenschrijver. Tot nu toe verschenen: “Sofietje en het geheim van de kikker” en “Sofietje en de suikerbuikjes”. Motto van deze boeken: “Het is normaal verschillend te zijn!” Erik werkt aan zijn derde kinderroman: “Sofietje en Vissenman”.
Ellen heeft een winkel in de binnenstad van Arnhem: “Even-naar-Sofietje”. Het is absoluut de moeite waard om deze eens te bezoeken!
Momenteel schrijven Ellen en Erik ook aan een boek over verstandelijke beperking, autistisch denken en seksualiteit. Dit boek verschijnt in 2023, op grond van vele verzoeken, in Duitsland.
www.bosch-suykerbuyk.nl
www.bosch-suykerbuyk.info
e-bosch@cistron.nl
Nog wat uitwisselen? Vragen? Of aanmelden? Stuur dan alsjeblieft een e-mail naar Erik Bosch:
e-bosch@cistron.nl Ik verheug mij op een contact.
Nog veel plezier in je werk! Dank voor je aandacht.